Hormon injekciós kezelés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Édesapámnál (79 éves) öt évvel ezelőtt prosztatarákot diagnosztizáltak.
Korára való tekintettel a műtétet ill. egyéb kezeléseket nem javasolták, így a hormon injekciós kezelés maradt. (Ezek 5 év alatt változtak.)
Jelenleg 3 havonta Eligard 22,5mg injekciót kap, illetve Anandron 150 mg tablettát szed.
Olvastam, hogy a prosztata daganatos betegeknek is hatásosság alapú támogatási rendszer alapján adják az injekciót.
Ez mit jelent? Azt hogy ezután fizetni kell Nekik érte, vagy azt hogy ritkábban kapják ingyenesen?
Úgy tudom, hogy az injekciót 3 havonta kell adni ahhoz, hogy a hormonszintje ne emelkedjen és ezzel a daganat nagysága.
Az hogy nem hiába való volt az eddigi kezelés azt talán az eltelt idő bizonyítja. (Igaz hogy a daganat még mindig megvan, de áttét nincs.)
2012. 05. 13. | 13:58

Kedves Kérdező!
Azon prosztatarákkal kezelt személyeknél, akiknél például az általános állapot miatt nem biztonságos egy műtét kivitelezése, nagyon jó hatással lehet adni hormonkészítményeket (dekádon keresztül panasz és tünetmentesen élhet egy személy). De! Rendszeres kontrollra azért van szükség, mert a betegség egy idő után rezisztensé válik az adott gyógyszerrel szemben. Ebben az esetben gyógyszerváltásra kerül sor (más típusú készítmény, esetleg sugár kezelés, általános kemoth. kezelésen vesz rész az illető). Azaz -elnézést a profán írásért- de el lehet játszani a kezelésben használt készítményekkel, éppen mi az a gyógyszer, ami a legjobb hatást fejti ki, a legkevesebb mellékhatásokkal. Valami ilyesmit jelent hatásosság alapú támogatás. (Nem egyszerű a dolog, higgye el.) Az édesapjának nem hiszem, hogy fizetnie kellene bármilyen kezelésért is, ez az egészségügyi intézet és az OEP közötti finanszírozási/technikai dolog.

Orvosszakértő 2012. 05. 17. | 17:04
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close