Prosztata-betegségek gyógyszerei

A prosztata megnagyobbodása, a prosztatagyulladás és a prosztatarák a három leggyakoribb, prosztatát érintő betegség. A kezelésükben alkalmazott gyógyszerek sokasága ismert.

Az alábbiakban a prosztata betegségeiben alkalmazott gyógyszerekről, hatásukról, mellékhatásukról kaphat bővebb információt.

Gyógyszerek prosztata-megnagyobbodásra

Prosztata-megnagyobbodás bizonyos életkor után szinte minden férfit érint. A betegség súlyossága alapján lehet meghatározni a kezelés módját. Kezdeti stádiumban elégséges lehet a rendszeres kontroll, hogy követhessük a betegség alakulását. Az egészséges állapot megőrzése érdekében gyógynövénykivonatokat is használhatunk, de amennyiben szükséges, nem szabad halogatni a gyógyszeres kezelés megkezdését, nehogy komolyabb, esetleg daganatos megbetegedés alakuljon ki. Az alfa-receptor blokkolók a belső záróizom nyitásával könnyítik a vizeletürítést, viszont ügyelni kell vérnyomáscsökkentő mellékhatásaikra.

A prosztata méretének csökkentésére is írhat gyógyszert az orvos, ennek hatása fél év elteltével alakul ki, csak akkor javasolják, ha a prosztata a normális kétszeresére nőtt. Szexuális zavarokat okozhat. Amennyiben sem ezek, sem az urológus által javasolt egyéb gyógyszerek nem hoznak javulást, műtéti úton távolítják el a megnagyobbodott szövetet, így a vizelet szabadon távozhat. A megfelelő eszközt a műtét során a húgycsövön keresztül vezetik fel, néhány nap alatt a beteg újra problémamentesen járhat vécére.

Gyógyszerek a prosztatagyulladásra

Alapos urológiai vizsgálat és bakteriális tenyésztés után határoz az orvos a prosztatagyulladás kezeléséről. Ha beigazolódik a baktérium jelenléte, 6-12 hetes antibiotikumos kezelés következhet. Hatástalanság esetén alfa-receptor blokkolókat adnak, melyek lazító hatásukkal megkönnyítik a vizelést. Nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, izomrelaxánsokat szintén javasolhat az urológus. Amennyiben a gyulladásnak szövődménye alakulna ki, műtéti kezelésre is szükség lehet. Életmódváltással, rendszeres mozgással, gyógynövényekkel, prosztatamasszázzsal, kismedencei gyakorlatokkal enyhíthetők a tünetek.

Gyógyszerek a prosztatarák ellen

Attól függően, hogy milyen stádiumban diagnosztizálják a prosztatarákot, hogy milyen a szövettani eredmény, a beteg állapota, többféle kezelés szóba jöhet. A leggyakoribb a műtéti és sugárterápia, a gyógyszeres kezelések közül a hormonális vagy kemoterápia. A műtét során eltávolítják a prosztatát és az ondóhólyagot, alternatívája a sugárterápia lehet, de utóbbinál jóval kisebb a gyógyulás esélye. Önálló terápiaként ritkábban, kiegészítésként gyakrabban alkalmaznak gyógyszereket. Hormonkezeléssel, a tesztoszteronszint mérséklésével (hormontermészetű és antiandrogén gyógyszerek, totális androgén blokád) próbálják meg csökkenteni a prosztatarák (újbóli) kialakulásának esélyét. Gyógyszere kezelésként citosztatikus (kemoterápiás gyógyszer) szer adására is sor kerülhet.


close