Prosztatagyulladás

Az akut prosztatagyulladás (prostatitis acuta) a legtöbb esetben a húgycső irányából érkező fertőzések, azaz húgycsőgyulladás szövődményeként alakulhat ki. A tünetek gyakran bizonytalan jellegűek.

Az továbbiakban a prosztatagyulladás jeleiről, kezeléséről, tüneteiről, illetve a krónikus prosztatagyulladásról szólunk részletesen.

A prosztatagyulladás jelei

Mint a mirigyes szervek többsége, gyulladás esetén a prosztata is lassan gyógyul. Prosztatagyulladásra utalhat a rossz közérzet, a magas láz és a gyengeség mellett a fájdalmas, hirtelen jelentkező vizelési inger. Amennyiben a prosztata a gyulladás következtében jelentősen megduzzad, teljes vizelet-elakadás is előfordulhat.

A prosztatagyulladás kezelése

A pontos diagnózishoz meg kell tapintani a prosztatát. Vérvétel és a hozzá kapcsolódó vérvizsgálat, esetleg ultrahangos vizsgálat is szükséges lehet.

Prosztatagyulladás esetén szigorú ágynyugalom, valamint antibiotikum szedése lehet szükséges. Ha akadozik a vizelet, katéteres lecsapolás alkalmazása is ajánlott. Az említett kezelésekkel a legtöbb esetben 8-12 nap elteltével megszűnhet a gyulladás. Amennyiben megmarad a magas láz és a fájdalom sem szűnik meg, tályogképződés is kialakulhat, ekkor a műtét elkerülhetetlenné válik.

Krónikus prosztatagyulladás

Krónikus prosztatagyulladás (prostatitis chronica) jelentkezhet az akut gyulladás szövődményeként, leginkább lappangva és lassan bukkan fel. Emellett gonorrhoea is kialakulhat, vagy átterjedhet a prosztatára más húgycső-fertőződés is.

A tünetek ilyenkor nem annyira veszélyesek, nem is kizárólag prosztatagyulladást jelezhetnek. A beteg sok esetben deréktáji és alhasi fájdalomra panaszkodik, ez a herékbe sugározhat, vagy enyhe, lüktető a fájás a végbél tájékán. A tünetek akár hónapokon át, esetleg éveken keresztül is jelentkezhetnek.

A krónikus prosztatagyulladás kezelése

A krónikus prosztatagyulladás kezelése, a betegség kialakulásához hasonlóan hosszú ideig is eltarthat. Ajánlatos ilyenkor kerülni a hosszabb ülést, ne igyunk alkoholt és ne együnk fűszeres ételeket, valamint több héten, hónapon át antibiotikum szedése javasolt.

A prosztatagyulladás tünetei

A prosztatagyulladásának jele lehet az erős, gyakori, és hirtelen vizelési inger, illetve a farizom, csípőízület fájdalma.

Ha a gyulladás tünetei hosszasan jelen vannak, az a beteg emberi kapcsolataira és szexuális életére is káros hatással lehet. Ezek a pszichés zavarok tartós tünetek esetén jelentkezhetnek.

Több betegnél jellemző panasz a comb belső oldalába sugárzó fájdalom. Jellegzetes tünet ezen kívül a szexuális élet zavara, mint például a csökkent nemi vágy, fájdalommal járó magömlés, illetve a merevedés minőségének változása és az energia hiánya.

Sajátos tünet prosztatagyulladás esetén a fájdalom és kellemetlen érzés a test különböző részein, így például a gát vagy here környékén, a keresztcsont, illetve alhas tájékán.

A prosztata gyulladását okozhatja többszöri, nem túl súlyos trauma, illetve hosszan tartó fertőzés.


close